Tuesday, June 19

berjaya aku sentuh"mengenang kembali hari-hari aku berusaha mempertingkatkan diri, malam-malam yang terisi dengan Istikharah, pengaduan, pengharapan, rasa takut kehilangan, rasa tanggungjawab untuk menjadikan diri ketua keluarga berwibawa, semuanya datang dalam imbasan yang pantas. Hari ini, tangan ini berjaya aku sentuh." - Saifullah
- Terasing - Hilal Asyraf - 309 -

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

alhamdulillah Allah masih bagi kesempatan menulis dalam blog serba sederhana ni. uhukuhuk, masih bertatih untuk menulis sambil menyentuh jiwa. alhamdulillah, masih mampu tekan keyboard ni sambil tersenyum. ehhhh normal tak tu ? dan alhamdulillah dah berjaya, ye saya tahu awak semua dah lama habis baca, tapi nak juga cakap, alhamdulillah saya berjaya habis baca Terasing by Hilal :D

best. saya suka. sahabatku, sila baca tau.

~ ~ ~ ~ ~

cuba baca yang warna hijau kat atas tu balik.

indah ? sweet ? romantik ? rasa nak pengsan ? eh over.

ayat tu, walau simple, walau 1, 2, 3 ... 7 perkataan je. 
tersentuh hati, bergetar jiwa baca. emosi bukan main naik turun pusing kanan kiri, eh boleh ke ? -..-

terbukti, betapa jejaka tersebut betul-betul bersyukur Allah kurniakan wanita itu sebagai isterinya. betapa dia telah berusaha menjadi sebaik-baik lelaki untuk mendapatkan wanita itu yang dianggap sebaik-baik wanita untuknya dan akhirnya Allah makbulkan keinginan dan doanya.

hari ni, orang sekelilingku ramai dah mula membina BM mereka. senior, sedara-mara, kawan ? junior ? eh dua last tu so far belum lagi. tapi, insyaAllah soon :) 

bila tengok mereka, lagi-lagi yang bila berkahwin mengikut syara', kemanisan cinta yang diberkatiNya terpapar jelas, aduh cemburu. memang rasa nak kahwin. 

tapi selalunya sekejap je, dalam 2, 3 minit je, lepas tu hilang
sebab sedar diri sendiri bagaimana. aduh. and it's not an easy thing bro.

kita, eh no. saya, selalu mengharap, berdoa untuk dapat yang terbaik. doa je ?

doa itu senjata mukmin, ayuh doa, doa supaya kita kuat, kita mampu berusaha menjadi yang terbaik :) sebab bila baca Terasing, semuanya sebenarnya terletak pada usaha kita untuk diri sendiri yang akan menentukan -simasadepan:P- kita, orangnya bagaimana. usaha apa ? 


usaha dalam memperbaiki ibadah kita, akhlak kita, 
hubungan kita denganNya, semua itu.bila semua di tahap yang terbaik, Allah kurniakan kita yang terbaik. Allah dah janji kan ?

اَلْخـَبِيـْثــاَتُ لِلْخَبِيْثـِيْنَ وَ اْلخَبِيْثُــوْنَ لِلْخَبِيْثاَتِ وَ الطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِيْنَ وَ الطَّيِّبُوْنَ لِلطَّيِّبَاتِ.
“ Wanita-wanita yang tidak baik untuk laki-laki yang tidak baik, dan laki-laki yang tidak baik adalah untuk wanita yang tidak baik pula. Wanita yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk wanita yang baik. 
(An Nur:26)


obviously for me, it is still a long way to go. but its' not impossible ayte sisters ? :')


persoalan, baik ke kita ? jawapan, insyaAllah kita akan ;)
Allah itu Adil. ayuh usaha dan percaya sahabat handai sekalian <3
ya Allah aku bersyukur kau tetapkan aku di jalan ini dan 
aku berharap kau tetapkan aku dijalan ini hingga ke akhirnya.


oh btw, Terasing is not only about love story haha, based on tajuk pun boleh tahu kan ?
read it and you'll know ;') 
may Allah bless :*2 comments:

musheh said...

weh atey, tersengih sorang-sorang kita baca! :* ngeh ngeh

ateyyyy said...

murshidah, dah agak :D