Friday, February 26

CINTA BERPULUH SEGI

assalamualaikum.

kembali ke mode bahasa melayu eh ke bahasa malaysia? pening oh dengan malaysia ni. nama bahasa pon boleh tukar tukar, macam apa saja. dah, habis. saya tak paham bab politik.

tajuk kali ini tuan tuan puan puan, macam hebat? takdalah hebat mana pon, saja nak buat gempak.

kita sayang orang itu. orang itu sayang kita. tapi ada juga yang kita sayang orang itu, orang itu sayang orang ini, orang ini pula yang sayang kita. hesy, manusia dan karenahnya, memang pelik.

saya suka buat kawan. tak kisahlah orang tua ke muda ke, melayu ke bukan, ceh, padahal melayu je setakat ni, insyaAllah someday, wuhuuu. yang suka pink ke yang suka hitam, yang suka menari ke yang suka menyanyi. tak kisah. asalkan tak buat kawan dengan saya untuk kawan dengan orang lain.

ha. itulah isi penting karangan kali ini. sejak sekolah rendah lagi sebenarnya, ada empat lima senior rapat dengan saya sebab minat abang-abang saya(?) haha. itu tak kisah pon, asalkan ikhlas berkawan, saya faham sebab saya pon pernah(?) ceh, takdalah. joking joking. eh, ke betul? :P

tapi kalau yang jenis berkawan dengan saya sebab nak berkawan dengan orang lain atau nak tahu menahu pasal orang lain, esy, agak pantang sebenarnya. kalau tak jelas dan nyata tidak mengapa, tetapi, jelas dan terlebih nyata, bila bersama, apa yang dibincangkan hanya mengenai lagi seorang. tidak pernah lebih. cuba bayangkan. bagaikan minum air kopi pekat tidak bergula, atau bagaikan menelan sos cili terus dari botolnya. boleh bayang perasaan itu?

apa-apa pun, kalau hendak berkawan mestilah ikhlas kerana Dia. bukan kerana harta benda, manusia atau duit. semua adalah kerana Dia. dan ingat, segala pertemuan pasti bertemu perpisahan. jika kita dapat merasa sesuatu akan dirindui jika si kawan itu pergi, bolehla dinamakan kita ikhlas berkawan. kalau rasa macam angin lalu saja, dah sah .....? faham sendiri.

kali ini, saya menulis melalui pengalaman? cerita orang lain? sinopsis dari drama tv? hemm, apa-apa sajalah, asalkan point saya sampai, insyaAllah. silalah fahami perasaan orang yang dijadikan orang tengah itu. adakah beliau hanya seperti posmen yang tidak berperasaan menghantar surat ke sana sini atau letih...? huuuh. tamat :





sukan, al-falah menang. tahniah.
dahsyat betul tekad mereka,
semasa merentas desa.
kawan kawan ting 5 yang berusaha,
untuk tahun terakhir, tahniah.
saya? yang penting saya sertai merentas desa :D

11 comments:

syifa' kamarudin said...

yg sbnr nye........... ana ske ayah nt sbb tu ana kwn dgn nt.

haha! xde kuase... huhu..

kita ikhlas bkawan kn atey?

huhu :)
uhibbuki fillah

~KhalilahAlhudaKamilen~ said...

uhibbuki fillah :)

athirah zahari said...

SYI; ana xmo cakap ngan nt dah. gatai. ceh. HAHA! YES. uhibbuki fillah aidhon ;)

HUDA; uhibbuki fillah aidhon ;)

Rosbee said...

lawak gile syi HAHAHAHAHA

<3 !

.ikOi said...

why do you think Im back at alamin after I went to the other school ? :)

athirah zahari said...

BHOT; heee. syi memang <3

IKOI; okaaaay kawan! :D

syifa' kamarudin said...

hbs nama ana plak. haha.

eleh yeke ikoi blk smula sbb nt?

ana x prcayelahhhhhh

haha ;p

athirah zahari said...

eh syi. dahlah gatai ;)
pastu nak meragui ukhuwah kami pula.
hahaha. urut kaki kang. *xpasal :D

Insyirah said...

> Ala atey..len kali xyah layan kalo org suruh nt jadi posmen. Aloloo..cian2 atey! Haha..

> Syi tah pape! Astaghfirullah...

syifa' kamarudin said...

habislahh... habis ana kena.. haha.

haha.. serius x nak komen plek2 lg... haha

athirah zahari said...

HAHA. SYI, tulaaah.
suka je pelik-pelik kan da.

tapi syi thanks juge ye comment kat blog saya yang sederhana ni ;)